قیمت قهوه داره می‌تازه. مخصوصاً روبوستا

کافه‌ ها هم تا یه جایی می‌تونن گرون کنن .مشتری هرقیمتی حاضر نیست بده.

اگه همینطور ادامه پیدا کنه چه کنیم؟

توی یه فایل صوتی 20 دقیقه ای درباره همین موضوع صحبت کردیم 👇

تاریخ ضبط: اردیبهشت 1403

 چند مطلب درباره کافه داری که شاید به کارتان بیاید

متن این فایل رو می تونید در پایین هم ببیینید و بخونید

سلام

اول لازم بگم که این فایل صوتی چرا و به چه دلیلی داره ضبط میشه

دلیل اصلیش گرونی وحشتناک قیمت قهوه است که بعضیا رو نگران کرده یکجا هم نمی‌ایسته و همینجوری داره میره بالاتر

خب بعضیا نگرانن که تو این شرایط ما باید چیکار کنیم

هر قیمتی که نمی‌تونیم بدیم در ادامه چه اتفاقی ممکنه برامون بیفته چیکار باید بکنیم از اونجایی که این فایل یه خورده طولانیه من خواهشی که دارم اول با حوصله گوش بدید دوماً قبل از اینکه نتیجه گیری بکنید روی حالا حرفایی که من میگم خدمتتون سعی کنید حتماً تا آخر گوش بدید

چون نکات زیادی توشه و ممکنه بد برداشت بشه پس لطفاً تا آخر گوش بدید اگر امکانش هست

خب خبر اینکه گفتم خدمتتون قیمت قهوه افسار پاره کرده و همینجوری داره می‌تازه مخصوصاً قیمت روبوستا که خب مصرف اکثر کافه هاست.

چه اتفاقی افتاده؟ ما یه افزایش قیمت توی بهمن ماه داشتیم بهمن ۴۰۲ که گذشت که حدود مثلاً ۲۰ تا۳۰% بود خب بخشیش به خاطر قیمت دلار بود که رفته به خاطر انتظار تورمی آخر سال آخر سال همیشه گرونی هست.

اون افزایش قیمت کافه‌ها تونستن با کشیدن قیمت روی قیمت فروششون جبران کنند به هر حال دم عید بود و مردم هم انتظار گرونی داشتن حالا کافه‌ها مثلاً ۵ تومن به قیمت قهوه‌شون اضافه کردن خیلی کسی شاکی و معترض نشد قبول کرد.

اما از اول امسال دقیقا بعد از تعطیلات موج جدیدی از قیمت از گرونی قیمت قهوه شروع شد این بار به خاطر دلار نبود به خاطر گرونی قهوه توی بازار جهانی بود مخصوصاً روبوستا چطور شد.

یه موج گرمای حالا بی سابقه توی کشورهای شرقی آسیا مثل ویتنام و هند و اندونزی که تولید کننده‌های اصلی روبوستا هستند تو دنیا اتفاق افتاد و حالا یه سری بارش‌هایی که خرابکاری بار آورده بود باز شد که این کشورها محصولاتشون حالا یه بخشش خراب بشه از بین بره تقریبا میشه اینطوری حساب کرد که مثلاً تولید و روبوستا نصف شده حالا آمارها بالاتره دارن میگن اما تقاضا برای قهوه که سر جاشه وقتی تقاضا باشه و عرضه و تولید کمتر بشه این باعث تورم میشه چون مردم قهوه می‌خوان به هر حال اما قهوه نیست یا کمه حداقل اونایی که قهوه ربوستا می‌خوان چون اکثر کافه‌ها به هر حال مشتریشون همینو می‌خواد یا یه ترکیبی از روبستا میخواد به این مشکل برخوردن حالا عربیکا تو برزیل شرایطش بهتر بود و تغییر قیمت خاصی نداشته اما روبوستا که میشه گفت قوت قالب کافه‌های ایرانیه یه افزایش حدود 50 درصدی داشته اونم تو شرایطی که کافه ها تازه قیمتا رو بردن بالا یعنی همین آخر سال که گفتم خدمتتون و مردم انتظار افزایش دوباره رو ندارن.

یعنی اگر مثلاً اسپرسو فرض کن توی کافه کوچیک حالا با یه قیمت اقتصادی تا الان ۲۵ تومان بوده افزایش ۵۰ درصدی بخواد روش اعمال بشه باید بشه مثلاً ۳۷ تومن ۴۰ تومن اما قیمتا برای مشتریان کافه یا دقیق‌تر بگم مشتری‌هایی که حساسن به قیمت خوب قابل تحمل نیست زیاده خب تو اینجور مواقع معمولاً کافه‌ها چیکار می‌کنن کافه دار بنده خدا خب باید مجبوری یه قیمت قابل تحمل بذاره مثلاً به جای ۴۰ بگی ۳۰ تازه همین ۳۰ هم خیلی جاها در واقع نمیتونه این کارو بکنه من همین امروز داشتم تحقیق می‌کردم از چند تا شهر اینور اونور بعضیا هنوز دارن رو ۲۰ تومن کار میکنن میگن نمیتونیم بعضیا ۲۵ تومنو مثلاً حالا در نظر گرفتن میگن بیشتر از این نمیشه ما فرض کنیم سی رو تازه بتونن جا بندازن خب از اون طرف قیمت خرید خودشون ۵۰ درصد رفته بالا یعنی هزینه تمام شده قهوه پای کافه‌دار ۵۰ درصد بیشتر شده اما فقط می‌تونن مثلاً ۲۰ درصد روی قیمت فروششون بکشن این یعنی من دارم گرون‌تر می‌خرم اما دارم ارزونتر میدم خب معنیش چیه این یعنی کاهش حاشیه سود یعنی من از سودم زدم.

چون نمی‌تونم اون ۵۰% رو به قیمتم اعلام بکنم به مشتری خب این اتفاق سابقه نداشته که الان حالا مثلاً بعضیا نگران شدن چرا سابقه داشته من دو سه تا مثال میزنم ولی بعد حالا میگیم که این چه فرقی داره با دفعات قبلی یه مثال دورش سال ۹۹ بود همزمان با کرونا که همینجوری مردم در واقع داغون بودن و شرایط بازار به هم ریخته و کافه‌ها تعطیل و اینها حدود ۵۰ درصد اون موقع رشد داشت یعنی من یادمه توی مقطع تا دو برابر رفت ۱۰۰% بعد دوباره اومد پایین تر ولی در اون مجموع اون سال قهوه ۵۰ درصد رشد کرده بود گرون‌تر شده بود مثال بعدیش رو که یادمه دی ماه ۴۰۱ بود یه جهش فکر می‌کنم مثلاً ۳۰ ۴۰ درصدی بوده و مثال آخرش همین بهمن ماه که عرض کردم خدمتتون خب افزایش خیلی زیاد نبود و به هر حال تو این دوره‌ها کافه‌ها یا با افزایش قیمتشون کشیدن قیمت روی شاتشون تحمل می‌کردند گاهی هم به هر حال صبر میکردن و قیمت گرون نمی‌کردند و از سود خودشون میزدند اما به نظرم اتفاق امسال یه کمی فرق میکنه. چون این تنها خبر بدی که داریم نیست.

متاسفانه خبر بد بعدی افزایش همه هزینه‌هاست چه هزینه‌های روزمره اداره کافه و چه اجاره کافه اونم تو فصلی که به هر حال خیلی از کافه‌ها باید یا جابجا بشن یا قرارداد و اجاره نامه‌شون رو تمدید بکنند خب وقتی تورم عمومی کشور بالا باشه که الان تو سال گذشته حدود ۵۰ درصد بوده و متاسفانه با همین سرعت هم با همین دست فرمون هم داریم وارد سال جدید شدیم.

اونم با یه اخبار بدی به هر حال مثل درگیری بین ایران و اسرائیل و قوانین جدید افزایش مالیاتی که دولت تعیین کرده و همینها انتظارات تورمی رو می‌بره بالا خب اون مالک مغازه هم چیکار میکنه میاد یه بهونه‌ای پیدا می‌کنه برای اینکه اجاره رو بیشتر بکنه و نه تنها اجاره که بقیه هزینه‌ها چه هزینه مثلاً حالا به هر حال اون شخص یه نیازهای شخصی داره می‌خواد انجام بده خریدی دوایی دکتری درمانی لباسی برای خودش برای خانواده اش از اون طرف تامین هزینه‌های روزمره کافه لوازم مصرفی کی می‌خره یه دستگاهی رو باید بخره یا تعویض بکنه یا تعمیر بکنه اینا همه باعث میشن که این هزینه‌ها فشار بیاره به کافه‌دار و از اون طرف چون نمیتونه درآمدشو یعنی قیمت فروشش به مصرف کننده رو با همون نرخ با همون نسبت ببره بالا.

این باعث میشه که سود کمتر و کمتر بشه پس خلاصه حرف‌های بنده تا اینجا اینه که سود کافه‌دارها با توجه به این شرایط هم از از سمت خود قهوه که داره گرون میشه هم از سمت تورم عمومی کشور که هزینه‌هایی رو به ما تحمیل می‌کنه این باعث میشه که سود کمتر بشه خب اما کاهش سود تنها اتفاقی نیست که داره میفته چون اگه قیمت قهوه همین طور بره بالا یه سناریویی حالا من دارم فرض می‌کنم که بعیدم نیست امیدوارم اتفاق نیفته ولی تو این سناریو اگه قیمت همینجوری بره بالا به هر حال دست ما نیست دست بازار جهانی قهوه است اگه همینجوری بره بالا و کافه‌ها مجبور بشن دوباره افزایش بدن یعنی همینجوری هی افزایش و افزایش پشت سر هم مثلاً ۳۰ تومنو بگن چهل تومن یه مشکل دیگه هم پیش میاد.

یعنی علاوه بر اینکه ما سودمون کم میشه مشکل بعدی اینه که درآمد مون هم کم بشه فروشمون چون. وقتی گرون بشه قهوه کافه روها هم کمتر کافه میرن یا نیازشونو به قهوه و کافئین جور دیگه برآورده می‌کنن مثلاً قهوه می‌خره می‌بره خونه درست میکنه حالا یا دون قهوه یا قهوه فوری بنابراین دو تا اتفاق همزمان یعنی هم کاهش حاشیه سود روی هر قهوه‌ای که داریم میدیم دست مشتری روی سرو یا روی فروش و هم افزایش هزینه‌های اداره کافه و اجاره کافه این شرایطو سخت‌تر می‌کنه از قبل.

مخصوصاً برای کافه‌هایی که قبل از اینم وضعشون راضی کننده نبوده مثلاً کافه ای که روزی ۵۰ تا مشتری داشته ۵۰ تا ۲۰ تومن مثلاً می‌شد یه میلیون تومن دخلش روزی یک میلیون تومان بود تو ماه میشد ۳۰ میلیون تومن نصفش هزینه بود نصفش مثلاً سود میشد ۱۵ تومن از این ۱۵ تومن مثلاً ۵ تومنشو می‌داد اجاره کلاً دست ۱۰ تومن دستشو میگرفت ولی الان چطور میشه الان اون سوده هم کمتر میشه یعنی اون نصفش که میگم سوده بازم کمتر میشه از اون طرف اجاره بیشتره باید بده یا مخارج دیگری باید دوباره هزینه کنه گفتم دیگه به هر حال تو شرایط تورمی هستیم ما. یعنی اگر ایشون ۱۰ تومن دستشو میگرفت الان ممکنه بشه شش هفت تومن اونم تو شرایطی که قیمت‌ها و چیزها گرون‌تر شدن و خب شغل آزادی که هم یه نفرو درگیر خودش کرده هم یه سری دم و دستگاه اونجا در اختیارشه و ماهی شش هفت تومن یا تو بگو ده تومن داره در میاره اینو واقعا نمیشه شغل حساب کرد یا شغل آزاد نمیشه حساب کرد حداقل چون انتظار بیشتری میره از یه شغل آزادی شغل تو بازار و به نظرم درآمدش و سودآورش از همه حالت‌های دیگه هم کمتره یعنی از سود بانکی کمتر در میاد. حتی از اسنپ کار کردنم ممکنه کمتر در بیاد پس تمام حرف من فعلاً تو این قسمت و روی صحبتم با دوستانی که قبل از اینم شرایطشون راضی کننده نبوده از بابت سود و درآمد کافه و با اوضاع جدید متاسفانه شرایط بدترم میشه اما برای بقیه چه اتفاقی میفته من برای دوستان حالا کافه هایی که اسمشو بذاریم کافه ضعیف کافه ای که شرایطش تا الان راضی کننده نبوده و اگر اون همین دست فرمون که داره میگم خدمتتون افزایش هزینه‌ها و افزایش قیمت قهوه و کاهش مشتری اتفاق بیفته گفتم خب شرایطشون خیلی بد میشه.

برای دو دسته دیگه یعنی کافه‌های متوسط و کافه‌های قوی بگیم کافه‌های متوسط خب قاعدتاً اونا هم حاشیه سودشون کمتر میشه یعنی اگر قبلا راضی بودن از سودشون الان یه خورده اذیت میشن اما کافه‌های قوی مخصوصاً کافه‌های تو مناطق بالا خب همیشه حاشیه سودشون بالا بوده و معمولاً مشتری مشکلی با قیمت نداشته الان به نظرم باز بعیده که این یعنی مشکلی براشون پیش بیاد یعنی به مشکل بر نمیخورند با شرایط جدید. اونا سودشونو دارن به هر حال مشتری که قبلاً مثلاً بابت یه دونه حالا اسپرسو ۵۰ تومن می‌داده الان ۷۰ ۸۰ تومن بده خیلی فرقی براش نمیکنه اون تیپ از مشتریا اگه که شیک رو مثلاً ۱۰۰ تومن می‌خریده الان ۱۵۰ تومن براش قیمتی نیست اگر چه میدونم سالاد رو ۲۰۰ تومن پول می‌داده الانم ۳۰۰ تومن رو بدون مشکل پرداخت میکنه اما بریم سراغ همون دسته اول از دوستان یعنی کافه های ضعیف یه چند تا توصیه به این دوستان دارم و بعدش هم برای کافه‌های متوسط

اینجای حرفم لطفاً دقت بکنید اگه سناریویی که گفتم خدمتتون یعنی. افزایش قیمت قهوه همین جوری ادامه پیدا کن و تو هزینه‌ها و تورم حالا جاری کشور اتفاقی نیفته یعنی ما با همین تورم دوباره بخوایم ادامه بدیم مالیات و اجاره و تورم حالا همه چی با همین دست فرمون بریم جلو این سناریوی حالا بعد همینجوری ادامه پیدا بکنه من چند تا توصیه دارم برای دوستایی که حالا کافه هاشون در واقع جز همون کافه هستن که قبلاً راضی نبودن از شرایط که گفتن اسمشون کافیه ضعیف و بعد کافیه متوسط و قوی برای کافه‌های ضعیف. اصلا دوست ندارم واقعیتش حرفهای ناامید کننده و تلخ بزنم اما دلمم نمی‌خواد که امید بیخودی بدم این عزیزان اگر این شرایطی که گفتم ادامه دار باشه باید به نظرم امسال یکی از این سه تا گزینه رو انتخاب کنن. یعنی سه تا راه دارن به نظر من.

1) اینکه شرایط فعلی رو بپذیرن یعنی درآمد کمتر رو تحمل کنند از مخارجشون بزنن اگر نمیتونن اجاره رو تامین کنن جابجا بشن برن یه جایی حالا پایین تر و ضعیف تر و همینو بپذیرن بگن خب چیکار کنیم

2) اینکه کارشون یه تغییر اساسی توش بدن. که البته این تغییر اساسی هم نیازمند سرمایه بیشتره و هم نیازمند یه سری ابتکاراته برای دسته از دوستان حالا ایده دارند فکرهای خوبی دارند در خودشون می‌بینن ولی خب بودجه‌ای ندارن سرمایه ندارن نه حالا از قبل سرمایه دارن نه وامی ممکنه بتونن گیر بیارن بعضیا ممکنه حالا مشکل سرمایه باشه یا نباشه بلد نباشن این کارو کنن یا به هر حال اون توسعه اون کار و یه حرکت جدید زدن یه سری ریسک‌ها داره و نتونن این کار رو بکنن بر نیان پس راه دوم گفتم اینکه کارشونو توسعه بدن. بهتر از شهر اگر دم و دستگاه و دکور ایناشون کلاً ضعیفه حاشیه سودشون خیلی پایینه تو اون نقطه از شهر قیمتا خیلی پایینه برن یه جای بهتری که الان مثلاً کافه‌های متوسط و قوی دارن کار میکنن ولی گفتم خدمتتون که اینم یه سری محدودیت‌ها داره یه سری مشکلات داره.

3) و راه سوم و حالا میشه گفت راه تلخ اینه که کارشونو عوض بکنن البته من نمیگم کدوم راه بهتره ها هیچ کدوم از این ستاره‌ها رو توصیه نمی‌کنم چون هر کسی بنا به شرایطش باید تصمیم بگیره. یه کسی ممکنه بگه آقا من خب چیکار کنیم همینجوری ادامه میدیم ببینیم چی میشه نمیدونم یه کسی ممکنه بگه که نه باید یه حرکتی بزنم یه کاری باید بکنم یا یه کسی نهایتاً به این نتیجه برسه بگه من باید برم توی کار دیگه این کار دیگه به صرف نیست برای من پس هر عزیزی بر اساس شرایطش اگر جز دسته کافه‌های ضعیفه کافه‌هایی که توی تامین هزینه هاشون تامین اجاره‌شون موندن و قبلاً هم راضی نبودن بازم دارم تکرار می‌کنم اگر افزایش قیمت قهوه و هزینه‌ها همینجوری ادامه پیدا بکنه به نظرم یکی از این سه تا رو باید انتخاب.

اما بریم سراغ دسته دوم یعنی کافه‌های متوسط کافه‌هایی که قبلاً راضی بودند ولی الان با این فرضی که من دارم یعنی اگر همین اتفاق بیفته حاشیه سودشون کمتر میشه یه کمی اذیت میشن قاعدتاً توصیه‌ای که برای این دوستان دارم اینه که اگه کافتون بیشتر از دو سه ساله که راه افتاده و الان دیگه جا افتاده تصمیم احساسی نگیرید بله درآمدتون کمتر میشه ولی قبل از اینکه تحت فشار این کم شدن درآمد و اتفاقاتی که میفته خدای نکرده به فکر جمع کردن بیفتن یا پیشنهاد وسوسه انگیزی به سمتشون بیاد یا مثلا دستگاه تو کافه تو مثلا بفروش بیا بریم تو ترید و بیایم بریم مثلاً تو بورس و بیایم ببینیم تو دلالی اینا قبل از اینکه این تصمیمو بخوان بگیرن من اونجا سررشته ندارم می‌خوام توصیه کنم ولی به این فکر کنند به این فکر کنند که این جایی که من راه انداختم و تا اینجا پیش اومده خودش الان یه سرمایه است دو سال تجربه سه سال پاخوری نمیدونم و جا افتادن این خودش یه سرمایه است و نباید به راحتی از دست بدن من باشم تو این شرایط تحمل می‌کنم تا شرایط عادی بشه یا یه فکری دیگه ایده جدیدی به ذهنم برسه که ممکنه یک سال دیگه دو سال دیگه سه سال دیگه اصلاً اون اتفاق بیفته پس اگر جز این دسته از کافه‌ها هستید که به هر حال مشتریتون رو دارید هزینه‌هاتون داره در میاد یه مبلغی هم درآمد و سود گیر خودتون داره میاد حالا کمتر یا بیشتر من میگم صبوری کنید تحمل کنید و اگر یه ایده‌ای دارید بذارید برای یه وقت دیگه‌.

چون به نظرم الان بقای همین کسب و کار متوسطتون خیلی مهمتر از شروع یک کسب و کار جدیده که به هر حال نامشخصه که آینده چی میشه ولی این حداقل یه چیزی رو بزرگ کردید به اینجا رسوندید و بهش امیدوار باشید. ضعیفش نکنید این خیلی مهمه ضعیفش نکنید مثل حالا مثلاً بگید خب من الان نمیتونم دیگه باید برم خودم همزمان یه جای دیگه کار بکنم و بالا سر کارتون نایستید مشتریا ناراضی بشن قهوه‌تون مثلاً با اون منوتون ضعیف‌تر بشه از قبل شل کنید بعد رفتار کنید کافیه مثلاً کثیف باشه نمیدونم دیر باز کنید یه وقتایی تعطیل باشید ببندید برید نه اگر کافه تون جز اون دسته کافه‌هایی بوده که متوسط بوده راضی کننده بوده تا الان. ولی الان نگرانید که در آینده چی میشه من میگم الان هرجوری شده کافه تونو نگه دارید ضعیفش نکنید اگرم تقویتش نمی‌کنید نذاره ضعیف بشه همون برنامه قبلی رو ادامه بدید امیدوارم که نکاتی که گفتم به جای اینکه حالا حالتونو بد کنه و ناامید بشید کمک کنه که تصمیمات پخته تری بگیریم حالا گاهی این تصمیم پخته تر یعنی اینکه اصلاً جمع بکنیم این کارو تغییرش بدیم گاهی هم تصمیم پخته‌تری یعنی اینکه بمونیم و تحمل کنیم تشخیص اینکه کدوم تصمیم برای ما امسال بهتره. به نظرم این تشخیص اینجا خیلی مهمه و خیلی می‌تونه تو آینده کسب و کارمون بهمون کمک کنه

امیدوارم موفق باشید
0 0 votes
امتیازدهی به مقاله
Subscribe
Notify of
0 نظرات
جدیدترین
قدیمی‌ترین .
Inline Feedbacks
View all comments