اگر مزه اسپرسو نامتعادل و درهم برهم باشه، و درعین حالی که ترشه، تلخیش هم اذیت می‌کنه، به احتمال زیاد زیر سر چنلینگ هست.

توی عصاره گیری درست و حسابی، آب باید به صورت یکنواخت از همه کیک قهوه رد بشه. اما گاهی این اتفاق نمیفته و آب از جاهایی بیشتر و از جاهایی کمتر در بشه. به این حالت می‌گوییم چنلینگ.

توضیح-چنلینگ-با-شکل

این میشه که قهوه هم ترشی داره و هم تلخی و هردو هم زننده.

چنلینگ رو میشه معمولاً با نگاه کردن به ریزش اسپرسو تشخیص داد.

توی فیلم زیر یک حالت از چنلینگ رو می بینیم که باعث ریزش نامنظم و کند اسپرسو شده 👇

علت چنیلینگ چیه؟

حتماً دیدید یا شنیدید که میگن آب راه خودشو پیدا می کنه. همین اتفاق توی عصاره گیری هم رخ میده. آب هر سوراخی پیدا کنه از همونجا در میره.

اصطلاحاً از همونجا کانال میزنه (چنلینگ به انگلیسی یعنی کانال زدن)

توضیح برای فنی‌ها:
عصاره گیری غیریکنواخت دلایل زیادی می‌تونه داشته باشه، که چنلینگ یکی از آنهاست. تو این مقاله تمرکز روی چنلینگ است اما ممکنه به بقیه مقصرهای عصاره گیری غیریکنواخت هم اشاره کنیم.

چند علت برای چنلینگ

  • توزیع نامناسب پودر قهوه در بسکت
  • تمپ غیریکنواخت
  • یک دست نبودن درجه آسیاب
توزیع نامناسب پودر قهوه در بسکت

توزیع نامناسب پودر قهوه در بسکت

تمپ-نادرست

نحوه تشخیص چنلینگ

از روی ظاهر و طعم اسپرسو میشه تا حد زیادی چنلینگ رو تشخیص داد.

نشانه‌های ظاهری

  • ریزش اسپرسو باید یکنواخت روان باشه و نه بریده بریده. ریزش باید باریک باشه. اصطلاحاً میگیم دم موشی باشه. خارجی‌ها میگن باید مثل عسل باشه که داریم میریزیم (عکس پایین)
  • روی کیک قهوه قبل یا بعد از عصاره  گیری شکاف یا سوراخ ببینیم (عکس پایین)
  • علامت دیگر زمانی است که رنگ اسپرسو زودتر از موعد طلایی بشه. چون اول کار رنگ نوشیدنی، قهوه‌ای هست و آخرهای عصاره گیری، به طلایی میزنه. اگر زودتر طلایی شد یعنی عصاره گیری درست اتفاق نمیفته.

توی عکس زیر ریزش روان و ریزش نامنظم رو نشون داده (با پرتافیلتر نیکد)

ریزش روان و ریزش نامنظم در عصاره گیری

و توی عکس زیر سوراخی روی کیک قهوه رو می‌بینید که باعث میشه آب از همونجا کانال بزنه.

سوراخ روی کیک قهوه نشانه چنلینگ

نشانه طعمی

همون طور که گفتیم، اگر طعم خیلی ترش، خیلی تلخ، درهم برهم و زننده باشه احتمالاً مقصر چنلینگ هست.

اسپرسوی بد که قیافه آدم به هم میریزد

یک روش مطمئن برای تشخیص چنلینگ

اگر از یک پورتافیلتر نیکد استفاده کنید راحت تر می توانید چنلینگ را ببینید (کمی بالاتر، یک نمونه‌اش رو دیدید)

دنبال نشانه های زیر باشید:

  1. اگر بخشی از شاور رو به راحتی می بینید، در حالی که بقیه قسمت ها مشخص نیست، این یعنی عصاره گیری یکنواخت نیست
  2. اگر جایی بیشتر از حد قهوه داره میاد بیرون و بقیه قسمت ها خیلی کمتر، نشانه کانال است
  3. اگر اسپرسو به جای اینکه یک دست بیاد بیرون، جا جا و از چند نقطه ریزش داره این هم نشانه چنلینگ هست

لینک پیشنهادی: لکه سفید روی اسپرسو نشانه چیه؟

چطور از چنلینگ قهوه جلوگیری کنیم؟

  • از توزیع کننده استفاده کنید (اگر خواستید بخرید مارک OCD بگیرید)
  • تمپ درست را یاد بگیرید. زاوایه دست 90 درجه، فشار یک نواخت و به اندازه (فشاری که وارد می کنید باید حدود 13 کیلو باشد)
  • درجه آسیاب را دوباره تنظیم کنید. آسیابی که یک دست آسیاب نکنه، یه جایی درشت و جایی ریز. آب از بین درشت ها فرار می کنه
    ضمناً اگر درجه آسیاب خیلی ریز باشد، آب امکان عبور رو به راحتی نداره، می گرده دنبال راه فرار.
  • اگر موارد بالا نبود، شاید مشکل از یا پرتا فلیتر یا شاور دستگاه باشد مثلا واشری خراب شده یا مدتها سرویس نشده یا کهنه و فرسوده شده
    

 

جمع بندی درباره چنلینگ

همیشه احتمالاً عصاره گیری یکنواخت و چنلینگ رو بدید. سعی کنید هر از گاهی با پرتافیلتر نیکد کار خود رو امتحان کنید. ببینید عصاره گیری درست و میزان است یا نه.

هراز گاهی اسپرسویی که به مشتری می‌دید رو خودتون هم امتحان کنید و مطمئن بشید طعم متعادلی داره. اگر نبود، طبق نکات این آموزش، چنلینگ رو چک کنید.

اگر علاقمند به یادگیری بیشتر هستید، این هم چند دو مطلب تخصصی دیگر برای شما 👇

اسپرسو: تعریف فنی اسپرسو، طرز تهیه آن و نکاتی برای حرفه‌ای ها

عصاره گیری چیست؟ + 5 عامل مهم در عصاره گیری اصولی

اصطلاحات تخصصی قهوه همراه با تلفظ درست و توضیح هرکدام

3 1 vote
امتیازدهی به مقاله
Subscribe
Notify of
0 نظرات
جدیدترین
قدیمی‌ترین .
Inline Feedbacks
View all comments