مطالب تخصصی قهوهدستگاه رست در حین رست دادن دانه های قهوه

چند اصطلاح تخصصی قهوه که بسیار معروف و پرکاربرد است را در این مقاله به شما یاد می دهیم.

رُست کردن یعنی چه؟

برای مصرف کردن قهوه، ابتدا باید دانه سبز قهوه برشته شود. به این کار رُست دادن می گوییم (Roast).

و به دستگاهی که قهوه را با آن برشته می کنیم، دستگاه رست یا دستگاه رستری می گوییم (Roastery Machine)

عکس یک دستگاه رست در حال کار را ببینید:

دستگاه رست در حین تفت دادن دانه های قهوه

دستگاه رست در حین تفت دادن دانه های قهوه

رست دارک، مدیوم و شکلاتی یعنی چه؟

برای مصرف کردن قهوه، ابتدا باید دانه سبز قهوه برشته شود. به این کار رُست دادن می گوییم.

حین رست دادن، می توانیم حرارت و زمان برشته کردن را آنقدر طول دهیم تا دانه ها سیاه شود. به این نوع رست می گوییم دارک. یعنی تیره.

اگر قبل از تیره شدن، دستگاه را خاموش کنیم، دانه ها به رنگ قهوه ای روشن شود، به این حالت می گوییم، شکلاتی.

و اگر زودتر دستگاه را خاموش کنیم، دانه ها به رنگ قهوه ای روشن درمی آیند. به این حالت می گوییم مدیوم.

البته گاهی هم اینطور تقسیم بندی می کنند: دارک، مدیوم، لایت.
یعنی تیره، متوسط و روشن.

رستری یعنی چه؟

به کارگاه یا کارخانه ای که آنجا قهوه را رست می کنند، رُستری می گویند (Roastery)

در یک رستری معمولاً یک یا چند دستگاه رست، دستگاه بسته بندی، آسیاب، یک انبار برای نگهداری دانه های سبز و تعدادی ظرف برای نگه داری دانه های رست شده وجود دارد.

کاراخانه قهوه- فروش عمده قهوه

کاراخانه قهوه- فروش عمده قهوه انبار قهوه

 

نکته مهم درباره رستری

در کارخانه های تولید قهوه و رستری های حرفه ای و قانونی، یک آزمایشگاه نیز وجود دارد.

در این آزمایشگاه، یک کارشناس فنی از بهداشت، وجود داد. این کارشناس دانه های سبز و رست شده و مراحل رست را کنترل می کند تا همیشه مطمئن باشد که بهداشت و سلامت دانه ها و محصولات آن کارخانه رعایت شود.

کارخانه ها و کارگاه هایی که می خواهند سیب سلامت داشته باشند، حتماً باید آزمایشگاه و مسئول فنی داشته باشند.

قهوه اسپیشیالتی یعنی چه؟

کلمه اسپیشیال یا اسپیشیالیتی یعنی خاص.

قهوه اسپیشیالیتی یعنی قهوه ای که با قهوه های بازاری فرق دارد.

قهوه اسپیشیالیتی هم در مرحله نگهداری و آبیاری، هم در مرحله چیدن داانه های قهوه و هم در نحوه نگهداری و دم آوری آن مراقبت مخصوصی به خرج می دهند.

مثلاً فقط میوه هایی را انتخاب می کنند که کاملا رسیده باشند، آنهم دستچین نه با دستگاه.

چند ویژگی قهوه اسپیشیالیتی

  • طعم متفاوت (مزه  آجیل، فندق، میوه …)
  • رست آن معمولاً روشن یا مدیوم است.
  • با دستگاه خاصی دم آوری می شود (کمکس و V60)
  • قیمتش بالاست ( چند برابر میکس های تجاری)
  • کشورهایی که قهوه اسپیشیالیتی دارند: کنیا، اتیوپی، کلمبیا

قهوه تجاری یعنی چه؟

به قهوه هایی که معمولاً در بازار می بینید قهوه تجاری گفته می شود.

قهوه های اسپیشیالیتی گران هستند و تولید انبوه آن برای کشاورزان نیز امکانپذیز نیست. بنابراین بیشتر از 90 درصد قهوه هایی که مردم در خانه یا کافه ها می نوشند، قهوه تجاری است.

عربیکا

به طور کلی دانه های قهوه در کل دنیا، دو نژاد اصلی دارند. عربیکا و روبوستا.

به نوعی از نژاد دانه های قهوه می گویند که در ارتفاعات بالا رشد می کند.

چند ویژگی دانه های عربیکا:

  • تلخی کمتری نسبت به روبوستا دارند . گاهی حتی به ترشی می زند تا تلخی
  • کافئین کمی دارند
  • ته مزه های متنوعی دارند. اگر خیلی دقت کنید ممکن است مزه شکلات، آجیل، یا میوه را حس کنید
  • گرانتر از روبوستا هستند
  • مثالی از دانه های عربیکا: سانتوس از برزیل، سوماترا از اندونزی، و قهوه های کلمبیا، اتیوپی، کنیا، گواتمالا و چند کشور دیگر

روبوستا

دومین نژاد پراستفاده دانه های قهوه، روبوستا است.

چند ویژگی دانه های روبوستا:

  • کاملاً تلخ هستند
  • کافئین بالایی دارند
  • معمولاً ارزانتر از عربیکا هستند
  • مثالی از دانه های عربیکا: ویتنام، اندونزی، جاوا، پی بی و چری از هند، ریو از برزیل

میکس یا بلند یعنی چه؟

هر نوه دانه قهوه یک ویژگی برای خودش دارد. یکی خیلی تلخ است. دیگری کافئینش بالاست. آن یکی پرخامه است و یکی دیگر مزه خوبی دارد.

برای اینکه به یک قهوه دلخواه برسیم، می توانیم مقداری از چند نوع دانه  مختلف را با هم ترکیب کنیم.

به ترکیب کردن دو یا چند نوع دانه قهوه مختلف، میکس می گوییم.

میکس ها را معمولاً به صورت درصد می گوییم.

مثلاً میکس 100 درصد عربیکا، میکس 50-50 (نصفش عربیکا و نصفش ربوستا) میکس 70 درصد روبوستا و …

 

راستی، اگر خواستید قهوه عمده (عربیکا، روستا، میکس، قهوه فوری و خلاصه هر نوع قهوه دیگری تهیه کنید، به مطلب زیر سر بزنید ↓

» برای خرید قهوه عمده، حتماً به اینجا سر بزنید

اسکرین چیست؟

به اندازه دانه های قهوه می گوییم اسکرین.

مثلاً اسکرین 18، یعنی قطر دانه ها حدود 7 میلی متر است. و اسکرین 20 یعنی قطر دانه ها 8 میلی متر است.

البته نیازی نیست اندازه دانه ها را بدانید، همین که بدانید اسکرین بزرگتر یعنی دانه درشت تر، کافی است.

یک قانون کلی: هرچه دانه درشت تر باشد، آن دانه بهتر و قیمتش هم کمی بیشتر است.

اسکرین های معروف:

اسکرین 19 و 20 : خیلی درشت
اسکرین 17 و 18: درشت
اسکرین 16 و 15: متوسط
اسکرین کمتر از 15: ریز

 منظور از علامت های A و AA و AAA چیست؟

برای نشان دادن مرغوبیت قهوه، بعضی وقت‌ها قهوه را سطح بندی می کنند.
مثلاً سطح A یعنی خوب (درجه سه) ، سطح AA یعنی خیلی خوب (درجه 2)، و سطح AAA یعنی مرغوب (درجه یک)

راستی، علامت A نشان دهنده اندازه و درشتی دانه هم هست. مثلاً AA درشت تر از A هست.

معمولاً دانه های قهوه های چری، کلمبیا، کنیا رو به این روش سطح بندی می کنند.

 

کافه تریا

کافه تریا به زبان ساده می شود کافه سرپایی. یعنی کافه ای که مشتری ها قهوه خود را می‌گیرند و خیلی سریع می خورند یا آن را با خود می‌برند.

به کافه تریا، تیک اوی (Take away) هم می گویند.

فرق کافه تریا با کافی شاپ این است که کافه تریا معمولاً جایی برای نشستن ندارد. مگر در حد دو سه صندلی، آن هم در چند چند دقیقه.

اگر می خواهید کافه تریا یا مغازه قهوه فروشی راه اندازی کنید، این مطب را حتماً بخوانید ↓

» راهنمای راه اندازی کافه و قهوه فروشی به زبان ساده

سوالی دارید؟ اینجا بنویسید ↓

avatar
  Subscribe  
Notify of