دم کردن قهوه یا عصاره گیری اسپرسو نیاز به قهوه جوش و اسپرسوساز دارد. اما وقتی اینها در دسترس نباشد چه؟ اینجاست که پای انواع قهوه فوری به میان می آید.
 این مقاله در اصل برای کافه داران و فروشندگان قهوه نوشته شده اما برای خوانندگان عمومی هم کاربرد دارد 
شما به عنوان کافه دار یا فروشنده قهوه باید با انواع قهوه فوری آشنا باشید تا با بتوانید مشتریان تان را درست راهنمایی کنید.

فهرست نکات درباره انواع قهوه فوری که در این مقاله می خوانید:

  • قهوه فوری چیست و فرقش با قهوه دم کردنی چیست؟
  • چند نوع قهوه فوری داریم؟
  • قهوه فوری چطور تولید می شوند؟
  • مقایسه نواع قهوه فوری از نظر کاربرد، طعم، کافئین و قیمت
  • طرز تهیه انواع قهوه فوری
  • خرید قهوه فوری

قهوه فوری چیست؟

قهوه هایی مثل اسپرسو، ترک، فرانسه و دیگر قهوه های دمی برای آماده شدن نیاز به وسیله دارند. مثلا برای اسپرسو اسپرسوساز، برای ترک جذوه، برای فرانسه قهوه سازبرقی یا فرنچ پرس، و برای دمی ها کمکس و V60 و غیره.

برای درست کردن همه نوشیدنی های بالا، هم دستگاه نیاز است و هم دانه قهوه (یا آسیاب شده).

اما وقتی هیچ کدام از این وسایل را نداشته باشیم و دانه قهوه هم نباشد، مجبوریم برویم سراغ قهوه فوری.

یعنی قهوه ای که به راحتی در آبجوش حل شود و نیاز به قهوه ساز نداشته باشد.

قهوه های فوری به صورت پودری هستند (گاهی پودر ریز و گاهی درشت).

فرق قهوه کلاسیک و گلد

فرق قهوه کلاسیک و گلد

نحوه تولید قهوه فوری

برای درست کردن قهوه های دم کردنی و غیرفوری، دانه قهوه آسیاب می شود و سپس استفاده می شود.

اما اگر بخواهیم آن را به صورت فوری استفاده کنیم نمی شود. چون پودر قهوه آب حل نمی شود.

پس برای تولید قهوه فوری باید یک عملیات دیگر روی قهوه انجام بشود.

قصد نداریم شما را درگیر اصطلاحات فنی و صنعتی پیچیده کنیم. پس به زبان ساده عملیات تبدیل دانه قهوه به قهوه فوری را توضیح می دهیم:

ابتدا دانه های قهوه رست شده در یک دستگاه عصاره گیری می شود. تقریباً شبیه همان کاری که دستگاه اسپرسوساز انجام میدهد. البته در حجم بسیار بالا در مخزن های بزرگ چند هزار لیتری.
سپس عصاره خارج شده را کاری می کنند که به یک مایع غلیظ تبدیل شود.
حالا با یک دستگاه مخصوص به این مایع حرارت می دهند تا خشک شود.
چیزی که به دست می آید می شود قهوه فوری یا همان اسپرسو فوری.

دقت کنید که بیشتر تولید قهوه فوری تنها توسط شرکت های خاصی در دنیا انجام می شود و بیشتر قهوه های فوری وارداتی هستند. از برزیل، کلمبیا و هند.

در ایران هم فعلا یک تولید کننده داریم که قهوه گلد و کلاسیک تولید می کند. کارخانه مولتی کافه در مشهد.

 بعضی قهوه های فوری تیره هستند و بعضی طلایی. به قهوه تیره می گوییم قهوه کلاسیک و به آن طلایی می گوییم قهوه گلد. 

البته قهوه های فوری فقط محدود به گلد و کلاسیک نیستند. وقتی به اینها افزودنی اضافه شود محصولات دیگری به وجود می آید مثل کافی میکس و کاپوچینو (پودری).
اول فرق گلد و کلاسیک را توضیح می دهیم و بعد می رویم سراغ کافی میکس و کاپوچینو.

فرق گلد و کلاسیک در چیست؟

همان طور که بالاتر دیدید، توی مرحله تولید قهوه فوری، بسته به روش تولید، دو نوع قهوه به دست می آید. یکی تیره است و یکی طلایی رنگ.

 قهوه تیره رنگ همان کلاسیک است و قهوه طلایی رنگ، گلد است. 

اما این دو قهوه فوری، فقط در رنگ با هم فرق ندارند. دو تفاوت دیگه هم دارند:

قهوه کلاسیک تلخ تر است. و بعضی ها این تلخی را دوست دارند.
ضمن اینکه قهوه گلد گرانتر از قهوه کلاسیک است. چون فناوری تولیدش پیشرفته تر و گرانتر است.

کدامیک سالمتر است؟

قهوه گلد سالمتر از قهوه کلاسیک سالمتر است چون در حین تولید حرارت کمتری می بیند.

ضمن اینکه گاهی به قهوه کلاسیک برای رنگ دهی بیشتر، یک اسانس مصنوعی اضافه می کنند که چندان سالم نیست.

اطلاعات بیشتر درباره تفاوت گلد و کلاسیک را اینجا ببینید.

کافیئن قهوه فوری (گلد و کلاسیک) چقدر است؟

خود قهوه فوری بدون افزودنی کافئین زیادی دارد. حتی از دانه قهوه هم بیشتر.

چون هر گرم قهوه فوری نتیجه عصاره گیری از 8 گرم دانه قهوه آسیاب شده است.

اما وقتی قهوه فوری به شکل کافی میکس و کاپوچینو دربیاید، مقداری کمی پود قهوه فوری دارد، پس کافئینش هم کمتر می شود.

به خاطر همین است که گاهی یک لیوان کافی میکس هم اثری ندارد. اما انرژی یک شات اسپرسو یا یک فنجان قهوه گلد یا کلاسیک کاملاً محسوس است.

اما درباره کافی میکس و کاپوچینو

قهوه فوری چه با گلد و چه با کلاسیک تلخ است. بعضی ها هم می گویند آبکی است.

علت آبکی بودن این است که  قهوه فوری چربی ندارد یا چربی خیلی کمی دارد.

بنابراین تولید کنندگان قهوه فوری دو محصول فوری دیگر هم وارد بازار کردند: کافی میکس و کاپوچینو.

کلمه کافی میکس یعنی ترکیب قهوه فوری با چیز دیگر.

مثلا اگر فقط پودر قهوه همراه با شکرشیر خشک باشد، می شود کافی میکس 2 در 1.

و اگر هم همراه با شکر باشد و هم شیر خشک می شود 3 در 1.

اولین بار شرکت نستله، قهوه فوری را با شیرخشک و شکر ترکیب کرد و نام آن را نسکافه گذاشت که ترکیب واژه نستله و کافی (قهوه) است.

البته در ایران به هر نوع قهوه فوری گلد می گویند نسکافه. حتی گاهی هم به هر نوع کافی میکس می گویند نسکافه:)

اما فرق کاچوچینو با کافی میکس چیه؟

کاپوچینو در اصل یک نوشیدنی دمی هست و نه فوری. ترکیب اسپرسو با کف شیر (فوم) می شود کاپوچینو.

اما به خاطر طعم دوست داشتنی آن، این اسم وارد دنیای قهوه فوری هم شده.

شرکت هایی مثل تروبیکا، گود دی، آلتونسا و دیگران کاپوچینوی فوری هم وارد بازار کردند.

کاپوچینو نسبت به کافی میکس شیرین تر و دارای فوم بیشتری است.

برای تشکیل فوم در کاپوچینو فوری از ماده ای به نام فومر (foamer) استفاده می شود.

ماجرای علی کافه و نسکافه چیه؟

اگر تا اینجا معنی قهوه فوری کلاسیک و گلد و همین طور کافی میکس را متوجه شدید، به راحتی می توانید جریان علی و کافه و نسکافه و هر اسم دیگری را متوجه شوید.

علی کافه و نسکافه دو برند قهوه فوری هستند و نه دو نوع قهوه. در واقع اینها دو شرکت رقیب هستند که محصولات فوری را با اسم خود وارد بازار می کنند و رقابت می کنند.

البته علی کافه و نسکافه تنها برندهای قهوه فوری توی بازار نیست.

برندهای خارجی معروف قهوه فوری

علی کافه، نسکافه، جاکوبز، داویدوف (Davidof)، گوددی (Good Day)، آلتونزا (altunsa) و تروبیکا را در بازار ایران به راحتی می توانید پیدا کنید.

البته این برندها را ممکن است در بسته بندی های مختلف ببینید.

برندهای قهوه فوری در بسته بندی های مختلف

برندهای قهوه فوری در بسته بندی های مختلف

برندهای قهوه فوری ایرانی

مولتی کافه و اورا، لترا، ونز از برندهای معروف ایرانی هستند.

البته انواع بسته بندی های قهوه فوری

  • ساشه (یک نفره) اکثر برندهای سوپرمارکتی ساشه دارند.
  • شیشه ای (نسکافه، جاکوبز، داویدوف)
  • پاکتی
  • فله

در مطالب دیگر انواع قهوه های فوری را به صورت جدا جدا و با جزئیات بیشتر توضیح می دهیم.

4.3 16 votes
امتیازدهی به مقاله
Subscribe
Notify of
8 نظرات
جدیدترین
قدیمی‌ترین .
Inline Feedbacks
View all comments
دیرکش
25 روز قبل

توضیحات عالی

شیدا
1 سال قبل

بسیار جامع. ممنونم

بهرام
1 سال قبل

درود بر شما ، بسیار عالی

یوسفی
2 سال قبل

واقعا عالی بود

روجا
2 سال قبل

توضیحات کامل و عالی بود

محسن
2 سال قبل

عالی بود واقعا.ممنون

رانا
2 سال قبل

عالی بود

مرسده
2 سال قبل

تشکر ✌🏻