به نظر شما فرق اسپرسو با قهوه دمی چیست؟ فرق قهوه ترک با دمی چطور؟
اگر اگر کاری به نحوه دم آوری نداشته باشیم، اسپرسو و ترک با دمی یک فرق اساسی دارند: ارزانتر هستند.
چون از قهوه های ارزانتر برای درست کردن اسپرسو و ترک استفاده می شود. مثلاً دانه های آسیایی مثل ویتنام و اندونزی یا دانه های برزیل. که به قیمت امروز نهایتا کیلویی 250 هزار تومان است.
اما برای قهوه دمی مثل کمکس، از دانه های گرانتری استفاده می کنند. مثلا اتیوپی یرگاچف که کیلویی 600-500 هزار تومان هست.
به قهوه های ارزانتر، رایج تر و بازاری تر می گوییم قهوه تجاری. و به قهوه های گرانتر و تخصصی می گوییم قهوه اسپیشیالیتی.
پس به طور کلی دو کلاس قهوه داریم: قهوه تجاری و قهوه اسپیششیالیتی.
قهوه تجاری به قهوه ای گفته می شود که رایج تر و ارزانتر است. لقب تجاری به این دلیل بهش داده شده که با حجم بالا و بصورت عمده رست می شود.
و معمولا به صورت ترکیب شده (میکس یا بلند) برای عصاره گیری اسپرسو، دم آوری ترک و فرانسه استفاده می شود.
در حالی که رقیب قهوه تجاری (یعنی قهوه اسپیشیالیتی) معمولا به صورت تک دان و در نوشیدنی های دمی مثل کمکس، وی سیکستی (v60) و کولد برو استفاده می شود.
چرا قهوه تجاری ارازنتر است؟
به چند دلیل:
- قهوه تجاری درمناطق بیشتری از جهان قابلیت رشد دارد. پس فراوانتر است و ارزانتر.
- هزینه کاشت، داشت و برداشت قهوه تجاری کمتر است. چون قهوه تجاری در ارتفاع پایین هم قابل کشت است و مراقبت از آن آسانتر است.
- قهوه اسپیشیالتی را معمولاً به صورت دست چین و دانه به دانه می چینند، در حالی که چیدن دانه های تجاری در ارتفاع پایین و با تجهیزات کشاورزی انجام می شود و این یعنی هزینه کمتر برای کشاورز.
قهوه تجاری بهتر است یا قهوه اسپیشیالیتی؟
اینجا بحث بهتر و بدتر نیست. بحث کاربرد است.
مثلا ً برای درست کردن قهوه اسپرسو، قهوه های تجاری پرطرفدارترند. چون کافئین بیشتری دارند و کمی هم تلخ ترند (مخصوصاً دانه های روبوستا)
اما برای قهوه دمی مثل کمکس و V60 مسلماً قهوه اسپیشیالیتی بهتر است. چون پیچیدگی طعمی بیشتری دارد.
آیا قهوه تجاری عربیکا هم داریم؟
بله. اما دانه های عربیکای اسپیشیالیتی پیچیدگی طعمی بیشتری دارند. مثلا وقتی یک مشت دانه اتیوپی یرگاچف را کف دست می گذارید و بو می کنید، بوی میوه را به راحتی می توانید حس کنید.
راستی، قهوه تجاری هم عربیکا داریم هم روبوستا، اما قهوه اسپیشیالیتی فقط شامل نژاد عربیکا می شود
» توضیحات بیشتر درباره قهوه اسپیشیالتی را اینجا ببینید
خلاصه نکات قهوه تجاری
- قهوه تجاری ارزانتر است و فراونتر
- کاشت و داشت و برداشت آن آسانتر است
- در همه دنیا، برای درست کردن قهوه اسپرسو و همین طور قهوه ترک و فرانسه اکثراً از قهوه تجاری استفاده می کنند
- همه دانه های روبوستا تجاری هستند. البته عربیکای تجاری هم داریم که نسبت به عربیکای اسپیشیالیتی (تک خاستگاه) ارزانتر هستند
اگر دوست دارید با اصطلاحات تخصصی قهوه بیشتر آشنا شوید، این مقاله را از دست ندهید