🎙 بازار قهوه در هفتهای که گذشت
تاریخ ضبط: 4 خرداد 1403
🔻 موضوعات
- مشکل استارباکس: طرف اسرائیل بایسته بازنده است. بیطرف؟ بازهم بازنده است! 😐
- چرا مصرف قهوه توی آمریکا داره کمتر میشه؟ پول ندارن؟ نه، پول رفته جای دیگه. اما کجا؟
- اگه تا آخر گوش بدید، یه چالش جایزهدار هم داریم
جایزهش بیربط به کم شدن مصرف قهوه توی آمریکا نیست 😉
🕑 10 دقیقه
بشنوید 👇
لینک سایر قسمتها
- پادکست | با افزایش قیمت قهوه و هزینههای اداره و اجاره کافه چه کنیم؟
- پادکست | اخبار بازار قهوه – قسمت اول اردیبهشت 1403
- پادکست | اخبار بازار قهوه – قسمت دوم اردیبهشت 1403
- پادکست | اخبار بازار قهوه- قسمت سوم اردیبهشت 1403
- پادکست | اخبار بازار قهوه – قسمت چهارم خرداد 1403
- پادکست | اخبار بازار قهوه- قسمت پنجم- خرداد 1403
- پادکست | اخبار بازار قهوه- قسمت ششم- تیر 1403
- پادکست | اخبار بازار قهوه – قسمت هفتم – مهر 1403
- پادکست کافیا | اخبار بازار قهوه – اپیزود 11- مهر ماه 1403
- پادکست کافیا | اخبار بازار قهوه – اپیزود 12- آبان ماه 1403
- پادکست کافیا | اخبار بازار قهوه – اپیزود 13- آبان ماه 1403
- پادکست کافیا | اخبار بازار قهوه – اپیزود 14- آبان ماه 1403
متن این قسمت از اخبار هفتگی رو می تونید در پایین ببیینید و بخونید
سلام نوذری هستم و یه قسمت دیگه از پادکست کافیا و مرور اخبار بازار و دنیای قهوه در هفتهای که گذشت.
این هفته توی بازار ایران اتفاق خاصی نیفتاد. اتفاق اصلی اتفاق سیاسی بود که حادثهای که منجر به فوت رئیس جمهور و وزیر شد. برخلاف انتظارات تاثیر منفی روی بازار و روی نرخ دلار و اینها نداشت و فعلا شاهد ثبات قیمتها هستیم. هرچند با توجه به انتخابات زودهنگام که قراره تیر ماه برگزار بشه شاید اون روی بازار اثر بزاره حالا مثبت یا منفی رو نمیدونیم باید منتظر بمونیم.
اما در بازار جهانی قهوه خبرهای زیادی در جریان بود و داغترین خبر مربوط به استارباکس بود.
خبر اول
خبر اومد که شرکت استارباکس که میشناسیدش حتما توی سه ماه گذشته با افت فروش مواجه شده. و این روی سهام شرکتش اثر گذاشته. خیلی برام جالب بود میگفت که ارزش سهام استارباکس به خاطر این کاهش فروش ۱۷ درصد کم شده. ۱۷ درصد سهام یک شرکت خیلی بزرگ با ۳۹ هزار شعبه و دهها هزار کارمند که فقط تو یک ماه ۳ میلیارد دلار فروش داره استارباکس. به خاطر این خبر مهم بود.
حالا با اعداد و ارقامش هم که کاری نداشته باشیم به ما ربطی هم نداشته باشه دلایل این افت فروش جالبه که در موردش صحبت کنیم.
اول از زبان مدیرعاملش. مدیرعامل استارباکس میگه که دو تا دلیل اصلی بود یکی اینکه تورم عمومی حالا مثلاً توی آمریکا و بعضی از کشورهایی که بیشتر استارباکس اونجا هست باعث شده که مردم کمتر برن کافه یا حداقل کمتر برن استارباکس چون به هر حال میدونید که استارباکس کلاً گرونه نسبت به بقیه برندها و بقیه در واقع کافههای زنجیرهای گرونتر نرخهاش.
و دلیل دوم که گفته بود گفته بود که استارباکس تو این مدت خب به خاطر حمایتش از اسرائیل توی جنگ غزه توی بعضی از کشورها تحریم شده بود کارگرا حالا اعتصاب کرده بودن و مخصوصاً توی خاورمیانه خیلی بلبشو شده بود متهم شده بود استارباکس اینکه شما دارید از اسرائیل حمایت میکنید توی جنگ غزه و باعث شده بود که استارباکس رو بعضی از شعب شو تحریم کنن توی خاورمیانه توی کشورهای عربی و مسلمان مثل کویت و قطر و بحرین و اینها. و ۲۰۰۰ تا نیرو رو مجبور شدن اخراج کنند.
هم به دلیل بحثهای سیاسی و اختلافات حالا بین در واقع کارگرا و مدیریت استارباکس بوده و هم به دلیل اینکه تحریم شده بودند و بعضی از شعب عملاً دیگه اون فروش رو نداشتن مجبورند که مجبور شدند که تعدیل بکنند البته استارباکس اینو رد کرده بود این اتهام حمایت از اسرائیل رو میگفت که ما کاری نداریم با هیچ کدوم از دو طرف. ولی خب به هر حال اثرشو گذاشت و الان روی کارنامه سه ماهه استارباکس تا حدی خودشو نشون داده.
اما بعضی از کارشناسا میگن که افت فروش فقط مال استارباکس نبوده که مکدونالد و دانکینگ دوناتدز و اینا رقبای اصلی در واقع استارباکس هستند تو کافههای زنجیرهای حالا مکدونالدز (البته قسمت قهوهاش میشه مک کافی) میگه که اونا هم با کاهش فروش مواجه شدن و میگن این به خاطر تورم بوده که مردم از کافه رفتن و رستوران رفتن کمتر استقبال میکنند و ترجیح میدن حالا غذا و قهوهشون رو خونه بخورن.
یه سری از کارشناسان به استارباکس توصیه کردن که عزیز این قیمت گذاری توی نگاهی دوباره بهش بندازین. طبقه متوسط که نتونن انقدر که شما حالا بخوای مثل قبل بیان و استفاده کنن
خبر دوم
یه آمار جالب و یکم عجیبم بدیم از کاهش مصرف قهوه توی آمریکا توی چند سال گذشته این دیگه ربطی به استارباکس هم نداره خبرشو بگم خدمتتون. یک گزارشی دیدم که میگفت آمریکا به هر حال که میدونید بزرگترین کافههای زنجیرهای تو دنیا رو داره یه جورایی یکی از قطبهای قهوه تو دنیاست با اینکه تولید کننده هم نیست ولی خب توی ترویج قهوه و فرهنگ قهوه خوری و مصرف قهوه به شدت نقش داشته میگفت که مصرف قهوه توی چند سال گذشته تو آمریکا کم شده در کل.
گزارش یه مرور تاریخی کرده بود و گفته بود که بیشترین مصرف قهوه توی آمریکا توی سال ۱۹۴۰ اون طرفا بود یعنی تقریبا حوالی جنگ جهانی دوم و یکم بعدش و میگه از اون موقع تا الان سال به سال مصرف قهوه کمتر شده و الان نصف شده یعنی نصف اون موقع شده.
و من برام عجیب بود چون الان مردم مصرف گراتر شدهاند کشورها بالاخره پولدارتر شدند سطح زندگی مردم رفته بالا چرا باید مصرف قهوه کمتر از قبل شده باشه من برعکس فکر میکردم باید بیشتر شده باشه اما یه نکته جالب داره گزارش میگفت که مردم اون سالها چون ساعت کاریشون زیاد بود اکثراً کار بدنی داشتن زیاد بیرون بودن زیاد قهوه میخوردن در واقع قهوه بیشتر به خاطر رفع خستگیشون بود نه اینکه حالا از سر دلخوشی و کافه رفتن و اینا باشه. اما الان ساعت کاری کمتر شده کارا سبک تر شده حداقل کمتر دیگه بدنی و فیزیکی هست پس نیاز به کافئین کمتر شده.
اما سوال اینجاست که حالا که مصرف مردم و وضع مالیشون بهتر شده مصرف بیشتر شده پس پول رفته کجا؟
گزارش گفته بود که آره مردم مصرف گراتر شدن اما به جای خرید قهوه پولو دادن صرف نوشیدنیهای دیگه مثلاً میگفت که یه مدت اون سالها نوشابه خیلی توی بورس بود و اصلاً جنگ اون کوکاکولا و پپسی و اینها از اون موقع در واقع داغ شده بود. بعد از مدتی یه سری نوشیدنیهای جدید تو کافهها رو شده بود که مردم از اونا استقبال کردند و کم کم سهم قهوه توی منوی کافهها کمتر شده بود توی نوشیدنیهاشون و سهم چیزای دیگهای بیشتر شده بود حالا چه گرم مثل هات چاکلت و وایت چاکلت و ماسالا و ماچا و چه میدونم شیر نارگیل و شیر پسته و اینها و چه سرد مثل آبمیوه و انواع آیس مثل آی سی و آیس ماچا و از اینجور چیزا.
و به نظرم این روند نه فقط توی آمریکا که توی همه جای دنیا اتفاق افتاده و حتی توی ایران.
همین حالا درسته تو اکثر شهرها و اکثر جاها که بری کافه نوشیدنی اصلیش قهوه است و همون نوشیدنی سیاه و حالا تلخ اما توی همین دو سه سال اگه دقت کرده باشید انواع نوشیدنیهای رنگی گرم و سرد رونق گرفته و اینو داره به ما میگه که بیشتر هم میشه این روند. حداقل ترند کشورهای دیگر رو نگاه کنیم همینم تو ایران بخواد اتفاق بیفته با یه فاصلهای، میتونیم الان تقریباً بگیم که خب این اتفاق تو ایران شروع شده و بیشتر هم میشه که باید براش آماده باشیم.
یعنی چی؟ یعنی از قهوه داریم میریم به سمت نوشیدنیهای رقیب قهوه گفتم مثل هات چاکلت و ماسالا و اینجور چیزا. از قهوه تلخ داریم میریم به سمت قهوههای مزهدار حالا چه با شیر چه با شکلات چه با سیروب چه با بستنی. یه وقتی هم کلاً اصلاً قهوه توی نوشیدنی نیست و یا مثلا نوشیدنی کاملا سرده.
بد نیست همینجام یه چالش مطرح کنیم با توجه به اینکه گفتیم نوشیدنیهای طعمدار روز به روز دارن رونق بیشتری میگیرند و توی اکثر اینها هم سیروپ استفاده میشه موضوع چالشون سیروپه.
بگید که بهترین برند سیروپ خارجی و بهترین برند سیروپ ایرانی که خودتون مصرف کردید چیه به نظر شما پس چی شد بهترین برند سیروپ ایرانی و بهترین برند سیروپ خارجی و از نظر شما چیه اسمشو بگید از هرجا که داره این فایل رو گوش میدید زیرش میتونی کامنت کنی چه تو تلگرام باشه چه حالا هر جای دیگهای و به یک نفر از دوستان جواب دهنده و کامنت گذارنده یه جایزه میدیم به قید قرعه. جایزش چیه؟ ۲ کیلو پودر شیک آماده. یه نوشیدنی سرد برای دقیقا همین فصل. طعمش هم شما انتخاب میکنید جایزه رو هم شرکت تزنگ میده که تولید کننده پودر شیک و پودرهای نوشیدنی سرد هست.
خوب امیدوارم که مفید بوده پادکست رو با یه چند ثانیه از یه آهنگ فرانسوی کافه پسند تموم میکنیم.
پایان.