خیلی ها با شسشتوی دستگاه اسپرسو ساز صنعتی و تمیز کاری از آن مشکل دارند. اما به زحمتش می ارزد. چون صحبت از 300-200 میلیون تومان سرمایه شماست.
دقت کنید این مطلب مخصوص کافه هایی است که دستگاه اسپرسوساز صنعتی دارند. اما برای دستگاه نیمه صنعتی هم جواب می دهد.
مطالبی که اینجا درباره تمیز کردن دستگاه اسپرسو یاد می گیریم:
اگر دستگاه اسپرسوساز را تمیز نکنیم چه می شود؟
طرز شستشوی اجزای مختلف دستگاه اسپرسوساز و رسوب زدایی از آنها
رسوب زدایی دستگاه اسپرسوساز (تمیز کردن مجرای آب)
نحوه شسستوی هد گروپ ها
نحوه شستشوی پرتافیلتر و بسکت دستگاه اسپرسوساز
نحوه تمیز کردن استیم وند (لوله بخار) در دستگاه اسپرسوساز
نحوه تمیز کردن بدنه و سینی دستگاه اسپرسوساز
چرا شستشوی دستگاه اسپرسوساز صنعتی لازم است؟
اگر دستگاه اسپرسوساز را تمیز نکنیم چه می شود؟
دستگاه اسپرسو در حین عصاره گیری با دو چیز سرو کار دارد: آب و قهوه.
آب در کل دستگاه جریان دارد. بویلر گرفته تا هدگروپ ها و تا بسکت پرتافیلتر.
و می دانید که هیچ آبی بدون املاح نیست (مگر آب مقطر که به درد قهوه نمی خورد). املاح آب هم باعث رسوب می شود.
پس هرقسمتی از دستگاه اسپرسو ساز که با آب سروکار دارد باید مرتب شسشته شود.
از طرف دیگر، قهوه هم است. هدگروپ ها و پرتافیلتر هر لحظه در معرض قهوه هستند.
قهوه هم چرب است، هم رنگی و هم غلیظ. پس هدگروپ و پرتا فلیتر و بسکت را هم باید مرتب تمیز کنیم.
تازه استیم وند هم هست. لوله بخار که برای درست کردن لاته و کاپوچینو استفاده می شود مرتب در معرض شیر هست.
- رسوب ها را از بین می برد پس طعم قهوه را حفظ می کند
- جرم ها را می گیرد، پس عمر دستگاه را طولانی می کند.
- دستگاه هم دیرتر خراب می شود. خرابی دستگاه یعنی یکی دو روز تعطیلی کافه. شاید هم بیشتر.
طرز شستشوی اجزای مختلف دستگاه اسپرسوساز و رسوب زدایی از آنها
همان طور که گفتیم، جزای مختلف ماشین اسپرسوساز توی کافه نیاز به شستشو دارند.
برای راحتی، نحوه تمیز کردن هر کدام را به صورت جدا جدا توضیح می دهیم.
- شستشوی مجرای آب دستگاه اسپرسو
- تمیز کردن هدگروپ ها
- شستشوی پرتا فیلتر
- تمیز کردن استیم وند
- تمیز کردن بدنه دستگاه
1- شستشوی مجرای آب دستگاه اسپرسوساز
🕑 زمان لازم: 15 دقیقه
📅 دوره زمانی: هر روز یک باربهتر است. حداقلش هفته ای دو بار. آخر شیفت شب.
🔧 میزان دشواری: متوسط
➕ مواد موردنیاز: پودر مخصوص شسشتوی دستگاه + بلایند بسکت (بسکت کور)
💰 هزینه مورد نیاز: حدود 500 هزار تومان برای خرید پودر برای 20 الی 25 بار استفاده
قبل از توضیح مراحل، لازم است بدانیم که به این روش شستشو، بک واش (Back wash) می گویند. یعنی شسشتو با برگشت آب به داخل دستگاه. این کار با کمک یک پودر شوینده انجام می شود.
مراحل کار بک واش (شستشوی دستگاه با پودر)
- ابتدا بسکت پرتا فیلتر را در می آوریم (طبق فیلم پایین)
- سپس بلایند بسکت یا همان بسکت کور را به جای آن روی پرتا فیلتر می بندیم.
- حالا یک پیمانه از پودر شوینده در بلایند بسکت می ریزیم (اگر پیمانه ندارید، نصف یک قاشق غذاخوری)
- پرتا فیلتر را جا میزنیم.
- دکمه عصاره گیری را می زنیم وبعد از 15 ثانیه قطع می کنیم.
- این کار را 5-4 بار تکرار می کنیم (دکمه را بزنید، 15 ثانیه صبر کنید و قطع کنید. حداقل 4 بار)
- بعد از اتمام کار، پرتافیلتر را بیرون بیاورید.
- دکمه عصاره گیری را بزنید و 10 ثانیه صبر کنید. با این کار مواد شوینده داخل هدگروپ بیرون می آید و تمیز تمیز می شود.
- حالا بسکت کور را دربیاورید و بسکت خود پرتافیلتر را جا بزنید. تمام 👍
2- شستشوی هد گروپ دستگاه اسپرسوساز
هد گروپ ها به خاطر ارتباط مستمر با قهوه بعد از هر بار عصاره گیری به این شکل در می آید:
تمیز کردن هد گروپ ها به دو صورت است:
- تمیزکاری ساده
- تمیز کاری اساسی
در تمیز کاری ساده، با فرچه یا برس مخصوص دانه های قهوه که به شاور چسبیده را جدا می کنیم.
اما در تمیز کاری اساسی باید شاور اسکرین را کامل باز کنیم.
ابتدا تمیز کاری ساده را توضیح می دهیم.
تمیز کاری و شستشوی ساده هد گروپ
🕑 زمان لازم: 5 دقیقه
📅 دوره زمانی: کافه های خلوت، هر شب بعد از تعطیلی کافه و کافه های شلوغ و روزانه چند بار. مثلا شیفت صبح سه دوبار. شیفت عصر4-3 بار.
🔧 میزان دشواری: ساده
➕ مواد موردنیاز: برس شستشو + اسپازولا
💰 هزینه: حدود 500 هزار تومان برای خرید برس و اسپازولا برای چند ماه
مراحل کار شستشوی ساده
- فرچه یا برس مخصوص را روی شاور اسکرین می کشیم تا قهوه به جا مانده جدا شود.
- اسپازولا را به جای پرتا فیلتر می بندیم. دکمه عصاره گیری را می زنیم.
- همزمان با بیرون آمدن آب از هد گروپ، اسپازولا را می چرخانیم تا ته مانده قهوه را هم جدا کرده و چربی های آن را بشوید. تمام 👍
مراحل شستشو با فرچه و اسپازولا را در فیلم زیر می بینید:
++ویدیوی شسستو فرچه و اسپازولا
تمیز کاری و شستشوی اساسی هد گروپ
🕑 زمان لازم: 5 الی 10 دقیقه
📅 دوره زمانی: کافه خلوت ماهی یک بار؛ کافه شلوغ هفته ای یک بار.
🔧 میزان دشواری: متوسط
➕ مواد موردنیاز: پیچ گوشتی و دستمال تنظیف
💰 هزینه: صفر
در اکثر دستگاه های اسپرسوساز شاور اسکرین با یک پیچ به بدنه محکم شده. اگر این پیچ را باز کنیم می توانم شاور اسکرین را دربیاوریم و آن را بشوییم.
مراحل کار به این صورت است: در این صورت باید شاور اسکرین را خارج کنید تا بتوانید آن را تمیز کنید. چرا که داخل آن را جرم خواهد گرفت. به علاوه واشرهای لاستیکی گروپ هد را هم باید با یک پارچه تمیز کنید تا عاری از هرگونه مادهی اضافی باشند.
- شاور اسکرین را باز کنید.
- آن را زیر شیر آب بگیرید تا خوب تمیز شود.
- با یک دستمال تنظیف، جای شاوراسکرین و همه سوارخ سمبه های آن را خوب تمیز کنید (مواظب باشید دستتان نسوزد. شاید داغ باشد)
- شاوراسکرین را سرجای خودش ببندید. تمام 👍
چند نکته پایانی:
- این راهنما هم برای شستشوی اسپرسوساز صنعتی هست، هم نیمه صنعتی هم تک گروپ، هم دو گروپ و سه گروپ
- یک اسم دیگر فرچه شستشو: فرچه گروپ یا گروپ براش (gropu brush)
- اسم شستشوی دستگاه با پودر بک فلاش یا بک واش است
- املای انگلیسی این دو کلمه: Backflush – Backwash
- یک مارک خوب برای پودر شسشتوی دستگاه اسپرسو : کفتو Cafetto
- شاور اسکرین چیه؟ صفحه ای فلزی و توری شکل رو شاور دستگاه قرار می گیرد تا آب به صورت یکنواخت و نه یکبار بیرون بیاید. یعنی همان کاری که سر دوش برای دوش حمام انجام می دهد.
- به جای دسته گروپ بگویید: پرتا فلیتر (دسته گروپ زیاد با کلاس نیست😉 )
مطالب تکمیلی که شاید برایتان مفید باشد:
» اصطلاحات تخصصی قهوه همراه با تلفظ درست و توضیح هرکدام
سلام بنظرمن مطالب ذکرشده دراین کانال بسیارمفید وارزشمند بود بویژه برای من که حدود شش ماهه تو اینکار واردشدم فقط پیشنهاد دارم مطالب مرتب جدید وبروز رسانی شود
سلام آقا حسین
آره خودمون هم خیلی دوست داریم مطالب جدید بذاریم
امیدوارم بتونیم بهش عمل کنیم و شما رو هم راضی 😄