تا حالا پیش آمده همه چیز را درست انجام داده باشید اما اسپرسو کف آلود باشد؟ احتمالاً قهوه دیگس نشده است. اما ببینیم دیگس قهوه چیست.
دیگس قهوه چیست؟
دانه های قهوه هنگامی که رست می شوند، گازهایی مثل دی اکسید کربن در داخل دانه تشکیل می شود.
مشکل این گازها این است که هنگام عصاره گیری با دستگاه اسپرسو، گازهای خارج شده حباب های کوچکی ایجاد کنند. این حباب ها هم جلوی عصاره گیری درست را می گیرند و هم ظاهر بدی به فنجان اسپرسو می دهند (عکس زیررا ببینید)
چند روز که از رست بگذرد گاز داخل دانه ها آزاد می شود و اصطلاحاً می گوییم قهوه دیگس شده.
البته وجود کمی گاز لازم است. چون باعث تازگی قهوه و ایجاد کرما (خامه) در اسپرسو می شود. بنابراین در دیگس فقط باید گازهای اضافی خارج شود.
چقدر زمان برای دیگس قهوه لازم است؟
گاززدایی یا همان دیگس قهوه اجازه می دهد تا دی اکسید کربن ایجاد شده در فرآیند رست را آزاد کند. اما ما نمی خواهیم همه این گازها از بین برود.
بنابراین بین یک تا دو سه هفته پس ازرست، زمان خوبی برای عصاره گیری و دم آوری قهوه در نظر گرفته می شود. با این حال، هر قهوه متفاوت است و دوره گاز زدایی مورد نیاز متفاوت خواهد بود. شما روی دو هفته حساب کنید.
یعنی سعی کنید قهوه ای که می خرید یا یکی دو هفته قبل رست شده باشد یا اینکه اگر تازه تازه است، اجازه بدهید چند روزی بگذرد و بعد استفاده کنید.
اگر هنوز قهوه کف آلود است، باید چند روز دیگر هم صبر کنید تا کامل خارج شود.
البته اگر قهوه ها در فضای باز یا ظرف بدون در نگهداری شود زودتر گازش خارج می شود. اما مشکل اینجاست که این باعث می شود تازکی و عطر و طعم قهوه افت کند.
نکته: اگر دانه های قهوه در کیسه های سوپاپ دار نگهداری شود، هم کیفیت قهوه حفظ می شود هم دیگش شدن نسبت به بسته بندی بدون سوپاپ زودتر انجام می شود. چون سوپاپ گاز را از کیسه یا پاکت قهوه خارج می کند، بدون اینکه اجازه بدهد هوا وارد قهوه ها شود.دیگس شدن قهوه برای فرنچ پرس و کلا قهوه های دمی کمتر از اسپرسو است. در کمتر از یک هفته هم می توانید قهوه را برای دمی استفاده کنید. اما برای اسپرسو شاید نیاز باشد تا دو هفته هم صبر کنید.
چطور می توانیم سریعتر قهوه را دیگس کنیم؟
سریعترین راه برای دیگس کردن قهوه، این است که قهوه را آسیاب کنیم و کنار بگذاریم. در این صورت گاز قهوه چند روز زودترخارج می شود.
مشکل این روش چیست؟
حتماً خودتان حدس بزنید. بله، وقتی قهوه ها را آسیاب کنیم عطر و طعمش افت می کند. بنابراین توصیه می کنیم فقط زمانی برای دیگس کردن از روش آسیاب کردن استفاده کنید که راه دیگری نداشته باشید.
معنی خود کلمه دیگس و تلفظ آن چطور است؟
گس که همان گاز خودمان است( gas) اما تلفظ درست آن گَس است (تلفط مزه گس). این از گس. اما دیگس (Degas) یعنی خارج کردن یا آزاد کردن گاز.
گاهی به زمانی که صبر می کنیم تا قهوه دیگس شود، می گوییم استراحت دادن قهوه. مثلاً میگوییم چند روز به قهوه ها استراحت بده 🙂
مفید بود