در حالت عادی، اسپرسو در یک شات کوچک سرو می شود. یک شات 30 میلی لیتری (سی سی). بعضی پُرتا فیلترها دو تا خروجی دارند و باریستا میتواند همزمان برای دونفر اسپرسو بزند. اما بعضی اشتهایشان به کافئین زیاد است و دو تا را با هم طلب میکنند. باریستا هم یک شات بزرگتر زیر پرتافیلتر میگذارد و هردوتا قهوه را در یک شات میریزد. این میشود شات دوبل. و شات کوچک می شود تک (سینگل).
گاهی به دوبل دوپیوهم میگویند (Doppio).
دوپیو کلمهای ایتالیایی به معنی دوتایی یا دوبل هست.
عکس از شات + درک سی سی
اصطلاحاتی مثل تک و دوبل و پرآب و کم آب کم کم دارد از ادبیات کافهداری میرود بیرون و به جای آنها ریسترتو، لانگو و اسپرسوی نرمال استفاده میشود. البته اگر هنوز مشتری تک و دوبل یا کم آب و پرآب را میخواهد و بقیه کافههای محله هم استفاده میکنند، شما هم مجبورید.
اما اگر قصد دارید به عنوان کافه پیشرو و باکلاس و باریستای باسواد و بهروز کار کنید، باید هم خودتان رعایت کنید وهم برای مشتریها جا بندازید.
شات سینگل معمولاً حدود 30 سی سی است و شات دبل دو برابر آن یعنی 60 میلی لیتر.
سایز هر شات اسپرسوی کوچک 1 اونس= 30 میلیگرم است و سایز شات اسپرسوی استاندارد 2 اونس=60 میلی گرم
اونس را با Oz نشان می دهند. مثلاً مینویسند: 2oz , 1oz
لینک پیشنهادی: سایز بندی شات و ماگ برای اسپرسو، آمریکانو، لاته و بقیه
اگر مشتری خواست مقدار قهوه کمتری بگیرد، به او ریسترتو میدهید. ریسترتو همان اسپرسو است که زودتر قطع میشود، درنتیجه حجمش کمتر است. نصف اسپرسو. البته طعمش دقیقاً مثل اسپرسو نیست و ترش تر به نطر میرسد.
لینک های پیشنهادی:
» فرق ریسترتو، لانگو
» فرق پرتافیلتر تک و دوبل + بسکت تک و دوبل و کاربردشان به زبان ساده
» اسپرسو: تعریف فنی اسپرسو، طرز تهیه آن و نکاتی برای حرفهای ها